Iltasalehti 17.8.2022: Koulurauha julistettiin Joensuussa

Presidentti Sauli Niinistö sai alakoululaiselta koskettavan kirjeen – koulurauha julistettiin Joensuussa

Koulurauhaa julistamassa oli presidentin lisäksi Viivi ja konstaapeli Daniel.
– Annetaan kaikkien olla erilaisia, oppilaat kehottivat tämän vuoden koulurauhan julistuksessa. AOP/ALAMY

Koulurauha julistettiin tänään keskiviikkona 17.8 Joensuusta käsin. Kuten joka vuosi, koulurauha julistettiin oppilaiden kirjoittamalla julistustekstillä. Tämän vuoden teema, ”kaikille kaveriksi”, alleviivasi erilaisuuden hyväksyntää.

– Uniikkius on rikkautta. Ilman sitä ei olisi muuta kuin yhdennäköistä taidetta, yhdenlaista musiikkia, yhdenlaista kulttuuria, yhdenlaista kieltä. Kaikki olisi samanlaista. Kaikki olisi tylsää.

Oppilaat myös muistuttivat, ettei kiusaaminen sosiaalisessa mediassa ole yhtään sen vähäpätöisempää kuin kasvotusten kiusaaminen.

Presidentti muistutti huomioimaan toiset

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivotti koululaisille ja päiväkotilaisille hyvää alkanutta lukuvuotta videon välityksellä.

– Kaikki on nyt hyvin, kun on kaveri, Niinistö kertoi alakoululaisen kirjoittaneen presidentille lähettämässään kirjeestä.

Tämä oli resonoinut Niinistön kokemuksien kanssa.

– Kannustan kaikkia uusiin kaveruuksiin ja ottamaan toiset huomioon. Jos näette kiusaamista, todellinen sankariteko on astua väliin, hän muistutti.

– Epävarmuus ja jännitys ovat aivan tuttu tunne jokaiselle uuden hetkellä. Jos joku tuntuu olevan omissa oloissaan, vailla seuraa, menkää kysymään onko kaikki hyvin, tai lähdetkö mukaan leikkeihin.

– Tässä on meille kaikille tehtävää iästä ja taustasta riippumatta.

– Kiusaajien voimat ehtyvät, kun asetumme tarpeeksi suurin joukoin kaverin puolelle, Niinistö muistutti puuttumaan kiusaamiseen. JUSSI ESKOLA

Esiintymässä myös Viivi

Presidentin lisäksi tämän vuoden koulurauhan julistukseen osallistui laulaja Viivi Korhonen, joka sai yleisön mukaan muun muassa hittibiiseillään USA ja Lauseet on vaan lauseita.

– Toivon että teidän koulunaloitus on sujunut superhyvin. Muistakaa nauttia siitä ja muistakaa nauttia kavereista, Viivi kehotti.

– Jos teillä on jotain isoja juttuja, joista haaveilette, tehkää sen asian eteen ihan tosi paljon töitä, ja joku päivä ne teidän unelmat toteutuvat.

Puhumassa oli myös etenkin sosiaalisessa mediassa nuoria tavoittanut Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye eli konstaapeli Daniel. Juontajina toimivat joensuulaiset koululaiset ja paikalliset esikoululaiset. Cheerleading-ryhmä avasivat tilaisuuden esityksillään.

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen kouluyhteisön hyvinvointia edistävä ohjelma. Tänä vuonna Joensuun koulurauhakoulujen oppilaista ja opettajien, järjestöjen ja poliisin edustajista koottu koulurauhatyöryhmä laatii myös koko lukuvuoden jatkuvan koulurauhaohjelman.

Ensi vuonna koulurauha julistetaan Ylivieskasta.

Lue koko juttu Iltalehdestä

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa