HS 13.12.2020: Koulukiusaamiseen puuttumiseen kokeillaan Seinäjoella koulun pihalla olevaa hälytysnappia

Koulukiusaamiseen puuttumiseen kokeillaan Seinäjoella koulun pihalla olevaa hälytysnappia

Opetushallituksesta suhtaudutaan hankkeeseen mielenkiinnolla mutta muistutetaan, että teknologia voi täydentää muttei korvata välituntivalvontaa.

Jukka Harju HS 13.12.2020 2:00 | Päivitetty 13.12.2020 6:52

Törnävän koulun rehtorilla Kimmo Rantasella on kädessään välituntivalvojan vastaanotin. Portailla myös kolmasluokkalaiset Nea Risku ja Leevi Kentta.­ KUVA: JOHANNES TERVO/HS

SEINÄJOELLA Törnävän koulussa kokeillaan parhaillaan laitetta, jonka toivotaan tuovan lisäturvaa alakoulun pihan tapahtumiin. Laite on nimeltään Välkky-turvatolppa, ja koulu kokeilee sitä nyt kolmen kuukauden ajan.

Ajatuksena on, että koululainen voi nappia painamalla hälyttää apua välituntivalvojalta. Kun nappia painaa, tolpassa alkaa välkkyä valo ja tieto välittyy välituntivalvojalla olevaan vastaanottimeen, jolloin hän voi tulla paikalle selvittämään ongelmatilannetta.

Koululainen voi ilmoittaa napin painalluksella kiusaamistilanteesta, vaaratilanteesta, väkivallasta tai muusta tilanteesta, johon tarvitaan aikuisen apua.

Koulu on ohjeistanut lapsia niin, että nappia saa painaa vain oikeassa hätätarkoituksessa ja sillä ei saa leikkiä.

Ohjeistukseen kuuluu sekin, että paikalta ei saa lähteä sen jälkeen kun hälytys on tehty, vaan on odotettava valvojaa, jolle pitää kertoa hälytyksen syy.

TÖRNÄVÄN koulussa on 250 koululaista ensimmäisistä luokista neljäsluokkalaisiin. Välitunteja valvoo yleensä yksi opettaja ja yksi ohjaaja, joten valvojien silmä ei mitenkään tavoita kaikkia tapahtumia pihalla.

Koulun rehtori Kimmo Rantanen suhtautuu hankkeeseen mielenkiinnolla. Hän uskoo, että se auttaa nimenomaan katvealueiden valvontaa. Laite tuo koululaisille matalan kynnyksen tavan ilmoittaa ongelmatilanteesta.

”Jos tulee kiusaamista, jokin hätä tai kaverille sattuu vahinko ja välituntivalvoja ei ole ihan lähellä, niin on ainakin jokin kiinteä paikka, josta voi hälyttää apua nappia painamalla”, sanoo Rantanen, joka on myös Seinäjoen perusopetuksen turvallisuusvastaava.

Keksinnön isä on henkilöturvasensoreita valmistavan Innotrafik-yhtiön tuotevastaava Jouni Hänninen, jonka mukaan laite rohkaisee koululaisia puuttumaan kiusaamiseen ja estämään muita kiusaamasta. Yhtiö valmistaa myös suojateiden huomiovalokapseleita.

OPETUSHALLITUS suhtautuu hankkeeseen kiinnostuksella ja odottaa sen tuloksia.

”Teknologia voi täydentää välituntivalvontaa, mutta ei korvata sitä. Siellä koulun pihalla tarvitaan yhä tuttuja aikuisiakin”, sanoo opetusneuvos Kristiina Laitinen.

”Jos tällainen osaltaan vahvistaa lasten turvallisuuden tunnetta, niin se on hyvä asia.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa